De legende van Sint Joris en de draak

Sint Joris en de draakJaarfeesten en legendes worden ook op iconen geschilderd, zoals de legende van Sint Joris en de draak. Sint Joris leefde in een christelijke familie. Zijn moeder kwam uit Palestina. In 303 weigerde hij als militair en officier van het leger om christenen te vervolgen en werd daarom gefolterd en vermoord.
Joris is als ridderfiguur in het oosten en westen altijd vereert, vooral op zijn naamdag 23 april. Deze feestdag staat in het licht van het goede en kwade.

In Catalonië is het behalve een nationale feestdag, het feest van het gedrukte woord. In deze periode komen er veel nieuwe boeken uit. Voor uitgevers is dit een belangrijke dag want de traditie is om elkaar dan een boek, roos en korenaar te geven. Dit werkboek geef ik ook in april vrij. Het komt dan op de site te staan zodat iedereen er gebruik van kan maken.

Vanaf 1222 wordt Sint Joris patroon van Engeland. Het gele kruis in het schild van St. Joris staat daarom in de vlag van Engeland. Ook bij de scouting is hij als strijdbaar figuur gekozen tot beschermer. Joris staat meestal afgebeeld met een draak als symbool van het kwade. De mythologische draak heeft het lichaam van een slang en de kop van een arend, leeuw of valk. Zijn uiterlijk en de vorm varieert per cultuur. De draak was in de tijd van de Grieken een wijs aardwezen, die zijn terrein fel verdedigde.

In China is de draak als sterrenbeeld een geluksteken. Het staat voor kracht en succes, trots en geestdrift en voor extravert gericht zijn. De drakendans bij een Chinees volksfeest is bedoeld voor het verdrijven van boze geesten. Er bestaat ook een legende van een draak met zeven koppen, de Aruanqa. Deze draak zou de aarde hebben geschapen. Elk hoofd staat voor een symbool zoals plezier, strijd, kwaad, eer,verdriet, liefde en vrede. Je zou hier de werking en betekenis van de zeven chakra’s zo naast kunnen leggen.

Sint Joris staat voor de helper in nood en is de patroon van soldaten, van ziekenhuizen, van boeren, herders en vee. Hij is ook de patroon van het weer en van toeristen.  Om je levensdoel te bereiken moeten we steeds onze eigen draken verslaan, je angsten, onzekerheden en tegenslagen. Als je de draak verslaat volgt de acceptatie en het inzicht. Tijdens het mandala teken proces zelf kun je dat ook tegenkomen.

Deze legende biedt zo de nodige aanknopingspunten voor een eigen icoontekening of mandala.
Je zou ook kunnen denken aan een onderwerp als: Anderen helpen / aan ziek zijn en erop vertrouwen dat het goed komt / aan helende krachten, aan ontdekken en reizen / aan informatie verzamelen / aan boeken en lezen, aan geestelijke en aardse voeding / aan trots zijn en de strijd aangaan  of aan weerbaar zijn.

 

Terug naar de inhoudsopgave