Iconen en hun betekenis

Gea Fictoor met de door haar geschilderde aartsengel MichaelEen relatie met de icoon

Voordat je een relatie kunt opbouwen met de afgebeelde figuur moet je weten wat een icoon eigenlijk is. Wanneer zijn ze precies ontstaan en wat is de achterliggende betekenis van de persoon die afgebeeld staat op een icoon. Met deze informatie als ondergrond kun je aan de hand van associaties op een van de icoonvoorstellingen zelf een intentie of thema kiezen voor je eigen mandala. Het icoon en het mandalaproces helpen je zo bij het verwerken van ervaringen in je leven.

Wat zijn iconen

Het begrip icoon vertegenwoordigt een idee, werkwijze of beeldvorming. Als beeldspraak staat het ook voor de verdienste van een bepaald persoon. Het Griekse woord ‘eikoon’ betekent afbeelding of gelijkenis. Iconenschilderingen in kerken zijn gestileerde voorstellingen van personen, van heiligen en van legenden rond de geboorte van Christus. De voorstellingen worden op massief houten panelen geschilderd, maar ook wel geborduurd of gemaakt van metaal of van ivoor. Fresco’s worden ook wel beschouwd als iconen.

De icoonschilder wil letterlijk en figuurlijk een beeld geven van de spirituele wereld. Vroeger werden kloosterlingen na een lange opleiding ingewijd als icoon schilder. Nu is het in principe als meditatiebeoefening voor iedereen mogelijk. De voorstellingen op het icoon komen als beeldtaal uit het Oude en  Nieuwe testament.

moeder gods van de tederheidIconen verwijzen naar een hogere en eeuwige waarheid en worden daarom wel vereert. Bij oude authentieke liturgievormen, zoals in Russisch- en Grieks orthodoxe kerken is het beeld minstens zo belangrijk als het woord, van het chanten van gebeden of van de bijzondere Byzantijnse muziek. Men zegt daarom wel dat een icoon door de schilder wordt ‘geschreven’. Als je met een bepaalde intentie, bijvoorbeeld vanuit de Russische Orthodoxe traditie iconen gaat schilderen, dan wordt de icoon ook ingewijd .

De personen en voorstellingen op iconen zijn als oerbeeld een mysterie. Het afgebeelde figuur is bedoeld als medium. Deze heilige persoon kan voor de maker of aanschouwer werkelijk aanwezig zijn. Iconen maken voelbaar en zichtbaar, wat onzichtbaar is, ook in een mandala.

 

Terug naar de inhoudsopgave