Werktekeningen van beeldthema’s

Op de site zijn verschillende werkbladen en tekeningen opgenomen die je kunt gebruiken als inspiratie of overtrekmodel voor in de eigen icoon of mandala. Ook wordt er kort aangegeven hoe je een mandalatekening kunt opbouwen en welk materiaal je daarbij kunt gebruiken. Maar eerst krijg je informatie over de betekenis van handgebaren die als voorbeeldtekeningen opgenomen zijn.

Het belang en de betekenis van Mudra’s

Handgebaren of mudra’s komen veelvuldig in iconen voor. Mudra betekent zegel, mystieke houding en gebaar van handen. De houdingen en posities van de vingers zijn van invloed op de energie van het lichaam en zo op je stemming. Om nu op een eenvoudige manier je energie weer in balans te krijgen kun je verschillende mudra houdingen beoefenen. Bijvoorbeeld voordat je gaat tekenen of schilderen, want in spirituele tradities openen mudra’s je voor licht en liefde, voor stil zijn en voor een staat van non-dualiteit. Je kunt je ook in stilte afstemmen waarbij je de intentie overbrengt op het teken – en schildermateriaal.

Een bekende mudra houding is die van meditatie, de toppen van de duimen en wijsvingers raken elkaar dan licht, of je houdt de handen op elkaar als een kommetje om stilte en licht te kunnen ontvangen. Christenen vouwen bij het bidden ook hun handen als een mudra. Bij het Indiase en Boeddhistische begroetingsgebaar worden de handpalmen tegen elkaar aangelegd en voor het hart gehouden als eerbetoon.

De mudra’s helpen je aandacht naar binnen te richten en het hart te openen. Er zijn verschillende mudra’s om de chakra’s mee te openen. De handhoudingen helpen bij het aarden, of zijn gericht op emoties als acceptatie, angst, geduld, kalmte, stabiliteit, energie en het zelfvertrouwen. Een van de meest eenvoudige mudra oefening is met je duim afwisselend je wijsvinger, middelvinger, ringvinger en pink aanraken. De duim tegen de pink vergroot de intuïtie en gevoel. De mudra van duim tegen ringvinger zie je ook wel bij de Christus of bij heiligen zoals Sint Nicolaas. De pink wijst dan recht omhoog en de wijs en middelvinger zijn gekruist.

Bij iconen zijn de handen van heiligen vaak de wegwijzer naar de Waarheid en het Licht, bijvoorbeeld bij het icoon van Moeder Gods die wijst naar haar kind.In de mudra houding van Christus raken de duim, pink en ringvinger elkaar als triniteit. De wijs en middelvinger zijn dan gekruist of zegenen. Maria orante staat op het icoon in een biddende houding met open handpalmen. Een ontvangend gebaar en een houding van overgave. 

 

Terug naar de inhoudsopgave