Cursus overzicht 2019 – 2020

Cursus MANDALA TEKENEN en Icoonschilderen (zie werkboek)


In het atelier Aan ’t Zandpad worden cursussen en workshops Mandala tekenen en schilderen gegeven. De Icoon schildercursus bestaat uit maandelijkse workshops die aangevuld kan worden met een verdiepende cursus bij de icoonschilder Ronald Medema.

ronald medema schildercursusMandala is het Sanskriet woord voor cirkel met een kern. Over de hele wereld bij vele religies en in de natuur zijn mandala’s te zien.

In de Oosterse cultuur hebben mandala’s veelal vaste symbolische geometrische vormen en figuren. Deze tekeningen en bijvoorbeeld zandmandala’s dienen als meditatie hulpmiddel en worden gebruikt om inzicht te krijgen in bepaalde wijsheden. Zo maken ze deel uit van de inwijding van Boeddhistische monniken. In de Islamitische kunst vindt je kleurrijk stervormig vlechtwerk in cirkels en in de oude Keltische cultuur zien we ook bijzonder knoop- en vlechtwerk. In kathedralen is de mandala vorm te herkennen in rozetvensters.

Gea Fictoor Mandalakring en Icoonschilderen

Een zelfgemaakte mandala kan allerlei kleuren en beelden bevatten die laten zien wat er innerlijk leeft. Je gaat daarbij op zoek naar de kennis en wijsheid die in je verborgen zit. Gedachten en gevoelens krijgen vorm in de cirkel. Je komt zo in contact met je kern en met je eigen beeld en symbooltaal. Het maken van een individuele mandala is een creatieve bezinning op jezelf. Mandala’s maken ontspant, stimuleert de fantasie en vergroot de creativiteit. Het helpt bij het zoeken naar harmonie en heelheid. Met behulp van wat er in de literatuur bekend is over de symboliek van kleuren, vormen en getallen kan je de eigen mandala leren analyseren. Voor de cursus is geen tekenervaring nodig. Er wordt gewerkt in kleine groepen van 5 tot 8 deelnemers.

 • Begeleiding: Gea Fictoor
 • Periode: januari – juni en september -december
 • Cursus of workshops: 4 themabijeenkomsten
 • Tijd: maandag- of donderdag op aanvraag
 • Groepsgrootte: max. 8 deelnemersprijs incl. materiaal en lesbeschrijvingen
 • Prijs: € 39,50 dagworkshop
 • Thema met gastdocent zoals Muziek in Beeld

Klusters van verdiepende themabijeenkomsten, Incidenteel in samenwerking met gastdocenten. Ons boek (gea en chris fictoor Mandala’s en Mantra’s uitgeverij Akasha)  wordt hierbij ondermeer gebruikt als inspiratiebron.

Vervolgcursus mandalatekenen bestaat uit de volgende thema’s:

 • Astrologie en mandala’s, Keltisch knoop en vlechtwerk, De seizoenen, Mandala en Sacred dance (gastdocent Ruth van Dalen), Labyrinten, Geboortemandala’s en spirituele numerologie
 • Chakrasysteem in de mandala, Egyptische symbolen, Mandala’s en religies, Boeddha’s in de mandala, Yantra’s, Mandala’s en Muziek (gastdocent Hanny Geerlings), De oer-elementen
 • Symboolkaarten, Mythen of sprookjes. Iconen in de mandala.

Gastdocent schilderen Annemieke Fictoor

 • Annemieke Fictoor (Groningen 1955) is interieurarchitect, grafisch vormgever, kunstschilder, dirigentAnnemieke Fictoor (Groningen 1955) is interieurarchitect, grafisch vormgever, kunstschilder, dirigent.
 • Ik studeerde Interieurarchitectuur en Grafische Vormgeving aan de ABK Minerva in Groningen, daarvoor twee jaar schoolmuziek aan het Stedelijk Conservatorium. Ik ben inmiddels ruim twintig jaar werkzaam als zelfstandig interieurarchitect en grafisch vormgever. Daarnaast ben ik dirigent en kunstschilder.

Mijn stillevens en landschappen worden regelmatig geexposeerd.Ook schilder ik in opdracht. Opdrachtgevers: musea, overheden, bedrijven, particulieren, project-organisaties en instellingen op het gebied van cultuur en natuur.

KUNSTSCHILDER

Meer en meer bevangen door de schoonheid van objecten, schilder ik de laatste tien jaar intensief aan stillevens in mijn atelier aan huis. In het noorderlicht en altijd met klassieke muziek op de achtergrond geniet ik van het neerzetten van voorwerpen, het doorgronden van vorm en kleur, de textuur, het tekenen, het is heerlijk en maakt me ongelofelijk blij. Naast het schilderen van stillevens schilder ik de landschappen van het Groninger land. Dat platte land, die horizon, zo stil. Dat blijf ik altijd doen.

Nevenfuncties

 • Bestuurslid van stichting Hoornse Meer Concert.
 • Dirigent van a-capella koor Coro Sine Nomine, Groningen.
 • Dirigent van a-capella wijkkoor Hoornse Meer, Groningen.
 • Begeleiding: Annemieke Fictoor
 • beeldend kunstenaar
 • interieurarchitect en grafisch vormgever
 • www.fictoor.nl /www.annemiekefictoor.nl / www.fictoorvormgeving.nl

Personal Training 1-4 personen met ondermeer Taichi en Chikung vormen

Docent Machiel Welbergen

Voor informatie: www.F1t.nl

deelname groepsgrootte  1-5 personen

dagdeel: Woensdagmiddagen en op aanvraag

Cursusaanbod: F1tbal, F1tmat, Boksf1t en verschillende Taichi en Chikung vormen.

HATHA yoga / Pilates


docente Karka Speelman / Hathayoga, pilates en chikung.Hatha Yoga is een vorm van yoga die zich bezig houdt met lichaamsgerichte oefeningen, waarbij adem en ontspanningsoefeningen worden geintegreerd in de yogahoudingen. Deze oude fysieke, mentale en spirituele oefenmethode is afkomstig uit India en heeft een positieve, ontspannende uitwerking op lichaam en geest.Het woord yoga stamt af van het woord yuj, dat betekent verbinden / samenvoegen, maar betekent ook ´ zich geestelijk verdiepen’.

Het begrip -hatha- bestaat uit twee woorden uit het Sanskriet; ha en tha ofwel zon en maan. Dit verwijst naar evenwicht tussen tegenstellingen, mannelijk en vrouwelijk, spanning en ontspanning, materieel en spiritueel etc. De yogatechnieken trachten een evenwicht te bereiken tussen die twee krachten die altijd in de mens aanwezig zijn.

Door het beoefenen van asana’s (houdingen) word je je bewust van verschillen zoals bijvoorbeeld spanning en ontspanning, zwaar en licht, links en rechts, koud en warm. Je gaat de spanning voelen en herkennen, waarbij de uitnodiging tot loslaten van belang is. In de benadering van de docent gaat het om contact maken met jezelf, via de adem en de beweging. Door te luisteren naar het eigen lichaam en daarvan uit te werken, wordt je bewustwording vergroot.  Je voelt waar je grenzen liggen en je leert daar naar te luisteren. Je kan je levensenergie harmoniseren door bewuste fysieke inzet. Yoga brengt openheid in je leven.

Zowel je gevoelsleven als je geest worden sensitiever doordat je meer mentale rust en stilte leert ervaren.Niet alleen de eindhouding, maar juist de weg er naar toe is belangrijk. Hierdoor is het volgen van de lessen voor vrijwel iedereen geschikt.

 • Docent: Karka Speelman
 • opleiding Natuurgeneeswijze, massage, aura en chakra healing, astrologie, okido yoga en Qigong
 • Cursusduur: 10-12 bijeenkomsten op de maandag en dinsdagochtend
 • Groepsgrootte: 6 – 8 cursisten
 • prijs: € 10 -13 per keer
 • Een les is opgebouwd uit verschillende onderdelen: Losmaakoefeningen,Yogahoudingen (asana’s), Ademhalingsoefeningen, Balans en coordinatie, Concentratie / meditatie, Ontspanningsoefeningen Voor de lessen is gemakkelijk zittende kleding en een badlaken of slaapzak voldoende.

Omgaan met Hooggevoeligheid


IMG7954A1Het doel van de gespreksgroep is je hoogsensiviteit nader te herkennen, te waarderen en een plek te geven in je leven. Een handvat daarbij is ondermeer het werkboek voor hoogsensitieve personen van Elaine Aron. In de groep staat je persoonlijke ontwikkeling centraal.

Basiscursusenergieker omgaan met hooggevoeligheid
Hooggevoelige mensen zijn vaak meer aan het “overleven”, dan aan het leven. Vaak komt dat omdat ze veel energie verspillen, en niet goed weten hoe ze hun eigen “energie-huishouding” voeren. Of niet weten hoe ze die moeten veranderen. Ook maken ze zich veel zorgen over hoe anderen tegen hen aankijken… Herkenbaar? Dan heb jij wellicht veel te leren in de basiscursus “energieker omgaan met hooggevoeligheid” van 6 dagdelen. Je leert je eigen energie-stijlen herkennen, krijgt handvatten om effectiever met je energie om te gaan, en minder vermoeid te raken. Je gaat herkennen hoe jij overprikkeld raakt, en hoe je kunt zorgen dat dat minder vaak gebeurt. Ook je dagritme en manier van denken, voelen en communiceren komen aan bod.

 • Docent:  Mieke de Maaré, coach, trainer, gespecialiseerd in hooggevoeligheid en geregistreerd stresscoach
 • Telefoon: 06 28 78 23 47
 • Cursusduur: 6 vrijdagochtenden, om de week
 • Groepsgrootte: 5 – 10 personen
 • Diverse dagworkshops  (ondermeer grenzen stellen en stresshantering)
 • Website:www.opdreefcoaching.nl

Heel je leven met muziek


Info bijeenkomst over de cursus op aanvraag

har112 (1)Hanny Geerlings is musicus, docent blokfluit en koorzang, koordirigent en dirigent van blokfluit- en andere ensembles. Zij is docent in een aantal cursussen van Huismuziek NL. Op verzoek coacht zij ensembles en solisten, zowel instrumentaal als vocaal.

Als koordirigent is zij verbonden aan gemengd koor Kooriander en Zangvereniging DES (Door Eendracht Sterk) in Groningen. Zij leidt de blokfluitensembles van Huismuziek Groningen, en zij is initiator/dirigent van het Matthäus Project Haren. Zij ontwikkelt en organiseert cursussen, workshops en educatieve projecten voor zeer uiteenlopende doelgroepen; meer informatie hierover in de verder in deze website, en in de Agenda.

Maak kennis met de vele facetten van haar werk, laat u inspireren. Aanmelden kan! Voor les op blokfluit (SATB); voor les voor koorzangers en voor de cursussen en workshops die op het programma staan. Aanmelden kan! Voor jong en oud, beginner en gevorderde

Haar passie is het inspireren, motiveren en ontwikkelen van kinderen en volwassenen op het gebied van muziek. Door heel veel jaren ervaring en groei, en door goed te kijken en te luisteren naar de mensen met wie ze werkt, heeft zij zich ontwikkeld tot een topdocent. Vanuit haar passie werkt zij, met als stuwende kracht vakmanschap, levenservaring en humor.

Hanny zingt al bijna 20 jaar in het Noord Nederlands Concert Koor, en heeft met dit koor en het Noord Nederlands Orkest talrijke koorwerken uitgevoerd, onder leiding van topdirigenten uit Nederland en daarbuiten.

 • Docent: Hanny Geerlings is musicus en trainer / coach.
 • Cursus periode: Januari – Juni of September – December. 3 – 4 bijeenkomsten op di.middag en op aanvraag
 • Groepsgrootte: 6-10 deelnemers
 • tijd: 13.30 – 16.30 uur
 • prijs:  € 120 ( incl. informatiemateriaal )

Tai chi / Chikung


Jan TopTai-chi ( voluit Tai-chi chuan ) is een krijgskunst die je geweldloze weerbaarheid leert. Deze Chinese ontspanningsmethode en bewegingsvorm heeft een geschiedenis die duizenden jaren terug gaat. Tai-chi is vloeiend bewegen in balans en goed voor de gezondheid van lichaam en geest. Opgebouwde spanningen die zich vertalen in bijvoorbeeld vermoeidheid, vastzittende schouders of lage rugklachten worden opgezocht en opgelost. In het oefenproces worden aangeleerde gedrags- en denkpatronen herkend en doorzien. Er is geen grote lichamelijke inspanning nodig, terwijl de lenigheid en conditie sterk verbetert, zeker op de langere duur.

We trainen een serie opeenvolgende bewegingen als vorm ( de Yang stijl ). Zowel beginners als gevorderden leren deze vorm in opbouw van moeilijkheidsgraad. Gevorderden krijgen, terwijl ze dezelfde bewegingen maken als een beginner, verdiepende instructies. Ook worden Push Hands / partner oefeningen aangeboden. Je leert spelenderwijs geweldloze assertiviteit en de basis van zelfverdediging. De tai chi vorm krijgt zo meer betekenis doordat je de technieken uit de vorm op elkaar toepast.

 • Docent Jan Top /studeerde geschiedenis, psychologie en koordirectie. Hij heeft jarenlange ervaring in het werken met groepen als deskundig Tai-chi trainer en beoefent sinds de jaren ’70 intensief deze ontspanningstechniek
 • Groepsgrootte: 5 – 7 (voor beginners , middengroep en gevorderden)
 • Cursusduur: 10 bijeenkomsten
 • Tijd: dinsdag 18.45 – 20.00 uur.
 • Prijs: afhankelijk van inkomen 
 •  

Mindfulness en Compassietraining ( MBSR / MBCT)


Docente Annetje BrunnerStressreductie door Aandachttraining. Een effectief en intensief trainingsprogramma van 8 weken ontworpen door de Amerikaanse arts Jon Kabat Zinn. Oefenen om met milde zorgzame aandacht te blijven bij alles wat zich aan je voordoet. Anders leren omgaan met stress, pijn, ziekte, moeheid, depressie of angst. Voor iedereen die zijn of haar leven meer kwaliteit wil geven. Leren wat je zelf kunt doen, de regie over het eigen leven hebben, ook al zijn er moeilijkheden. Ook al is er verdriet, stress, onzekerheid of pijn.
Weer ruimte gaan ervaren in het huidige moment, in plaats van meegenomen te worden in herinneringen aan het verleden of te piekeren over de toekomst. De gunstige effecten van deze training zijn in veel wetenschappelijke onderzoeken bewezen.

 • Begeleiding: Annetje Brunner, psycholoog en gecertificeerd mindfulness trainer
 • Telefoon: 050-4061308 / 06-45085157
 • Cursusduur: 8 bijeenkomsten en een stilte
 • Groepsgrootte:  tot 10 deelnemers Vroege ochtend zitgroep in de Werkschuur biedt je de mogelijkheid om in een groep zenmeditatie te beoefenen.
 • Website: www.dewerkschuur.nl

Awakening the illuminated heart (school of remembering)


docente Jaqueline de RondEen 4 daagse cursus naar inzichten van  de descended master Drunvalo Melchizedek. De cursus leidt je stap voor stap naar de heilige ruimte in je hart, naar je zo eigen hartfrequentie. Je leert ondermeer verbindingen aan te gaan tussen de pijnappelklier, de chakra’s en de lichtstralen rondom je hoofd en het openen van het derde oog. Hierdoor ben je klaar om te creeeren vanuit je hart en klaar voor jouw stap naar ascensie.

Deze vierdaagse workshop leert je de concrete stappen om je te centreren in je hart. Een must voor iedere hulpverlener. Veel theoretische en concrete uitleg over, en oefeningen met de fysieke processen in je lichaam. De methode is ontwikkeld door Drunvalo Melchizedek. Hij is auteur van diverse boeken. Sinds de jaren 80  worden zijn leringen wereldwijd onderwezen. Jacqueline de Rond volgt zijn lessen sinds eind jaren 90. Zij wil je graag het volgende vertellen over deze workshop:

“Uit je hoofd, in je hart”

Een kreet die we vaak horen. Makkelijk gezegd. Maar hoe doe je dat?

Soms gebeurt het spontaan, vanzelf. Op een mooie plek in de natuur, starend naar het haardvuur, met een baby op je schoot, als je een hond of kat aait. En vast bij al die paard rijdende jonge meisjes. Dan gebeurt het ‘onbewust’.

Maar hoe doe je het Bewust?
De ATIH® workshop leert je de concrete stappen naar je fysieke hart en je hartfrequentie. Sinds eind 90-er jaren ben ik geïntrigeerd door het werk van Drunvalo Melchizedek. In zijn boeken ‘De Heilige Geometrie van de Schepping 1 en 2’ beschrijft hij de geschiedenis van de mens vanaf de oorsprong. Het boek ‘Living in the Heart’ verhaalt over zijn ervaringen met de Kogi-indianen. Zij kennen nog de taal van het hart, zonder woorden. En zijn vierde boek beschrijft de veranderingen momenteel op aarde: ‘The Serpent of Light’ (in het nederlands vertaald: ‘De kundalini van de Aarde’). Ik noem Drunvalo altijd een ‘descended master’. Hij is naar de aarde gekomen om ons te helpen de hedendaagse veranderingen te begrijpen. Dat is immers wat wij westerse mensen nodig hebben. We geloven het pas als we het snappen.

Gedurende de 12 jaar dat ik Drunvalo volg, heeft hij stap voor stap de ATIH® methode ontwikkeld. In 2011 en 2012 zijn er mensen opgeleid om deze workshops wereldwijd te kunnen geven. Het geluk valt mij toe ook een licentie te hebben gekregen. Kennis die ik graag wil overdragen aan diegenen, die zich hiertoe aangetrokken voelen.

Het is niet zo dat je na 4 dagen ‘het Licht’ helemaal gezien hebt. Zoals je ook niet meteen hebt leren fietsen, zindelijk bent geworden of hebt leren schaatsen. Ermee oefenen is nodig, ruimte maken in je leven en loskomen van je dagelijkse beslommeringen. Een goede trainer/coach leert je de stappen en reikt je aan wat nodig is om je doel te bereiken. Het doel is creëren vanuit je hart met de frequentie van je hart. Einstein wist het al:

Ismakogie voor een gezonde en mooie lichaamshouding


Ismakogie is een houding- en bewegingsleer die je op eenvoudige wijze weer in evenwicht brengt. Door spanning en/of onbewust ongunstige houdingen, raken we uit balans. Ismakogie is gebaseerd op de anatomie en fysiologie van de mens.

Waarom Ismakogie:

 • Je werkt aan een goede lichaamshouding
 • Ismakogie is geschikt voor iedereen
 • Je krijgt er meer energie van
 • Je kunt het overal, op elk moment toepassen: tijdens werk, fietsen, autorijden, wachten, dagelijkse bezigheden. Ismakogie kan overal!

Bewust bewegen is de beste beweging

Met de cursus Ismakogie leer je bewust te worden van je sta-, loop- en zithouding. Je ontdekt bij jezelf de foute houding(en) en leert hoe die te verbeteren. Ismakogie vermindert en voorkomt lichamelijke klachten en vroegtijdige veroudering. Je wordt er fitter van!

Wie:

Ik ben Marike Visser, ik geef sinds 2001 met veel plezier cursussen Ismakogie. Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Ismakogie Vereniging.


Bij voldoende belangstelling organiseer ik een workshop en laat ik je kennis maken met deze bijzondere methode.

Voor informatie:
www.stipe-inbeweging.nl
tel: 06 13122243