Gea Fictoor

Stilte in vorm


Over Gea Fictoor / Iconen & Mandala`s

Gea Fictoor initiator Aan `t ZandpadOp deze site heb ik mijn werkwijze en de afbeeldingen van eigen geschilderde iconen opgenomen. Je kunt vrij gebruik maken van de informatie en van de verschillende icoon werktekeningen. Ik hoop dat de informatie je inspireert en jezelf iconen gaat schilderen. Mijn mandala’s en iconen geven een beeld van hoe ik spiritualiteit ervaar. Zowel de mandalawandkleden, als de geborduurde en getekende mandala’s zijn een weergave van het onbewuste.

helendpad / geborduurd mandala wandkleed

Bij de geborduurde rozetmandala’s wordt intuïtief en zonder patroon een kleur en vorm naar alle windstreken in geborduurd.De beweging wordt zo vier keer herhaald en telkens, al werkend  ervaren vanuit een andere perspectief.  Het statische rozet vraagt om een rustpunt van waaruit tenslotte een uniek beeldverhaal ontstaat. In het basisspeelveld van mandalatekeningen worden naast intuïtieve vormen vaak bepaalde oersymbolen en tekens verwerkt. Ook iconen tekenen als onderdeel van een eigen mandala, is een ervaring op zich. Door je te verbinden met het oerbeeld kan het icoon je bij dat stille midden brengen.

Over Iconen & Mandala`s

Icoon "Heilige drie eenheid"Mandala’s en Iconen zijn bijzondere kunstuitingen, maar vooral bedoeld als meditatievorm. De universele symbolen zijn ontstaan als geestelijk hulpmiddel bij religieuze uitingen en rituelen. Zo hebben mandala’s en iconen als beeldtaal hun eigen verstilde vorm gekregen.

mandala wandkleed / vergankelijkEen mandalavoorstelling is veelal cirkelvormig en worden gebruikt om de harmonie of polariteit in de natuur en in de mens weer te geven. Mijn getekende mandala’s en de wandkleden hebben allerlei symbolen en motieven, omdat het een weerslag is van de eigen belevingswereld. Bij iconen schilderen en mandala’s tekenen, kan je in beelden laten zien wat er is. Het blijft een creatieve bezinning op je zelf.  Beide vormen werken toe naar een proces van heel worden en eenheidsbewustzijn.

Afspraak maken….

Interesse voor een afspraak? Bel 050 406 3596 M 06 42820569 of mail naar info@aanhetzandpad.nl

Mocht je belangstelling hebben voor een van mijn iconen of je wilt zelf ervaren wat het is om een icoon te schilderen, dan kun je vrijblijvend langskomen. Mail of bel 050 406 1358 M 06 42820569 , dan bekijken we samen welke icoon je aanspreekt. Het lijkt me leuk om kennis te maken.

Werkwijze

Mijn iconen zijn op hout voorgetekende en met eitempera geschilderde (bijbelse) voorstellingen. Op de houten icoonplank wordt eerst linnen geplakt en ingesmeerd met verschillende lagen levkas. Eikoon betekent afbeelding of gelijkenis. Tijdens het schilderen bouw je een relatie op met het oerbeeld. De afgebeelde figuren verwijzen naar een hogere waarheid. mandalatekening / sacreddanceMandala’s, meditatieve wandkleden en mantra’s kunnen ook worden beschouwd als iconen mits ze onder dezelfde omstandigheid zijn gemaakt, want allemaal hebben ze als doel ons stil en verbonden te laten zijn.  De mandala staat symbool voor alles wat leeft en een heelheid vormt.

Exposities meditatieve wandkleden, mandalatekeningen en iconen

Doorgaand in mijn eigen atelier Aan ’t Zandpad. Tijdens cursussen en open dagen een wisselende expositie van de meditatieve wandkleden, mandalatekeningen, schilderijen en iconen. Vanaf 2001 tot heden begeleid ik mandala en icoon teken cursussen en themaworkshops.

2003 tm heden Jaarlijkse deelname aan de atelierroute in april en Open Kunstroutes Haren Mandala’s en Meditatieve wandkleden.  2003 Expositie bij heropening kerk Trefpunt Glimmen.  2004 Boekwerkplaats expositie in Stedum thema Identiteit & Conditionering juni.  2005 Beurs Spinglevend Buurthoes Ten Boer.  2006 Expositie Kunstmarkt filmtheater Images Groningen maart. 2007 Provincie Drenthe expositie en themaworkshop medewerkers provinciehuis.  2007 Kerstmarkt Hoornsemeer Groningen en themamarkten, o.a in Oosterhaar Haren, Kunst op de Hondsrug Noordlaren: expositie in de Barn, Presentatie boek Mandala’s en Mantra’s met een expositie in Noordlaren en mantraconcert met, Expositie in het kerkje van Noordlaren december. 2007 Karmelklooster Stille week voor Pasen Drachten; wandkleden in relatie tot mantra’s april.  2008 Dorpskerk Haren; wandkleden tijdens presentatie mantraconcert Culturele raad Haren mei. 2009 Kunstweekend thema Bewegen Haren Gorechthuis en Gorechtkerk oktober. 2010 Open ateliers Haren 10 jaar, thema Stilte in Vorm met vier kunstenaars april.  2012 Icoon schilderen cursussen vanaf 2008 bij Elisabeth Tangel in Groningen en Tijnje.  2014 en 2015 Paasexpositie iconen van cursisten in het Kerkje van Lettelbert.
2013, 2014 en 2015 Tijdens Open Salons Haren en Open tuinen route van Groei en Bloei in juni expositie van Iconen en Spirituele wandkleden. 2015 en 2016 Expositie in de Gorechtkerk Haren. Deelname aan de Iconenexpositie in de galerie De Kunsthof  in Appingedam. Zomerexpositie tijdens Open tuinenweekend Groei en Bloei. 2016 Najaar expositie Iconen en Symbolen tijdens monumentendag in de dorpskerk van Kropswolde.
2017  Iconenwijding kerk Midwolde met de Jozefhymne, een compositie van Chris Fictoor. Expositie eind mei tijdens Open tuinen Tuinestafette Groei en Bloei en in juni tijdens het Tuinpad op.  Icoonschilderen bij Ronald Medema kerkje Lettelbert. 
Lees meer over Gea Fictoor op de familie portaal www.fictoor.nl > hier